Slovenski turizem ustvarja številne zaposlitvene in poslovne priložnosti

Objavljeno: 24.9.2024

Nazaj na novice

Slovenski turizem ustvarja številne zaposlitvene in poslovne priložnosti

V slovenskem turističnem sektorju je bilo lani zaposlenih skoraj 57.000 ljudi. 

Slovenski turizem ustvarja številne zaposlitvene in poslovne priložnosti

Se nameravaš zaposliti in te zanima, v kakšni kondiciji je slovenski turizem?

Preteklo leto je bilo za slovenski turizem najuspešnejše doslej, odlične rezultate pa turizem beleži tudi letos. Preveri spodnje podatke za leto 2023 in nekaj zanimivih dejstev o slovenskem turizmu, ki nakazujejo na to, da je odločitev za kariero v turizmu prava odločitev!

  • Lansko leto je zaznamovalo kar 16,13 milijona prenočitev, kar je za 2 % več kot v obdobju prek korono (v letu 2019). Glede na leto 2022 je bilo lani zabeleženo 4 % več prenočitev in 6 % več prihodov. To je odlična novica, še posebej, če jo primerjamo z globalnimi podatki. Po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) so mednarodni prihodi na svetovni ravni leta 2023 zaostajajo za letom 2019 (letom pred pandemijo) za 12 odstotkov, v Evropi za 6 odstotkov. 
  • Slovenija se na indeksu globalne varnosti uvršča na visoko 9. mesto in velja za deveto najbolj varno državo na svetu (od 163 držav)
  • Največ nočitev je bilo ustvarjenih v Ljubljani, Piranu in Kranjski Gori. Največ tujih gostov, ki pri nas prenočijo, prihaja iz Nemčije, Italije in Avstrije.

Ostale zanimive podatke in podrobnosti o stanju slovenskega turizma najdeš na tukaj 

 

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.