Skoči na vsebino Kazalo strani

PRIČARAM
IZJEMNO IZKUŠNJO

IZBERI. KARIERO V TURIZMU

Vodja restavracije

Vodja restavracije, vodja gostinskega osebja ali front of house manager?

Vsi trije izrazi so sinonim za ključno osebo v gostinskem lokalu, ki skrbi za odlično izkušnjo gostov v restavraciji, bistroju ali kakšnem drugem gostinskem lokalu. Vodja restavracije bdi tudi nad tem, da vsi procesi v gostinskem lokalu potekajo gladko. Vodi, usklajuje in motivira strežno osebje, hkrati pa tesno sodeluje s kuhinjo in vodstvom.

Za uspešno opravljanje tega poklica je pomembna strast do dela z ljudmi in spoštljiv ter potrpežljiv odnos do gostov. Prav pride tudi zmožnost hkratnega spopadanja s številnimi izzivi, saj je povprečen delovni dan vodje restavracije razgiban in raznolik. Začne se že pred odprtjem gostinskega lokala, ko se vodja restavracije sreča z ekipo, dogovori o nalogah in razporeditvi dela. Čez dan spremlja prihode gostov, usklajuje delovne procese in rešuje morebitne izzive. Ves čas je v stiku s kuhinjo in zagotavlja, da so naročila ustrezno servirana in postrežena. Preverja kakovost storitev in de posveča zadovoljstvu gostov. Ob koncu delovnega dneva poskrbi za administracijo in načrtuje nadaljnje aktivnosti.

Kako poteka delovni dan vodje restavracije v praksi in še nekaj drugih zanimivosti o tem poklicu nam je zaupal Tilen Jurič iz Hiše Franko.

Tilen Jurič, vodja restavracije

Kako bi opisal svoj poklic?

Front of house manager oziroma vodja strežbe je pozicija v kateri lahko najdeš samega sebe in se razviješ v dobrega managerja. Imaš možnost nadzora, organiziranja, reševanja problemov in podobno. Delo zahteva veliko požrtvovalnosti, ljubezni do dela in komunikacije s sodelavci in gosti.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Moj največji iziv pri delu je doseganje zadanih ciljev. Ni lahko, smo pa že dokazali, da ni nemogoče. Morda se določene stvari ne zgodijo v trenutku, kot bi si želeli, ampak to je tisto kjer najdeš voljo in motivacijo, da postaneš še boljši.

Največ zadovoljstva mi daje prav delo samo. Ko je vse ''narejeno'' in naši gostje odidejo srečni in z lepimi spomini. Prav tako delo z ljudmi. Pri 25 letih mi je uspelo marsikomu dokazati, da ni vse le črno in belo ampak so v poslovanju možne tudi druge barve.

Kje si se šolal? Ali se dodatno izobražuješ?

Svoje šolanje sem začel na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani, kasneje sem študijsko pot nadeljeval na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem na Bledu.

Se pa konstantno tudi sproti izobražujem in sicer na področju vina, kave,.. Gastronomija je živa stvar, ki se nenehno spreminja, zato je vedno potrebno biti odprt za nove predloge ali načine kako se spoprijemati z zadevo.

Komu bi svetoval, da se odloči za ta poklic? Katere lastnosti so pomembne?

Ta poklic ni za vsakega. To bi priporočal komunikativnim, pozitivnim ljudem, ki čutijo ljubezen do tega poklica.

Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?

Moj popolni dopust se začne, ko odpotujem iz Slovenije. Nekam blizu morja, brez telefona in računalnika :)

Kje se vidiš čez 10 let?

Čez 10 let želim usvariti organzacijo, katera bo delovala v smeri izboljšanja gostinstva in turizma pri nas.

Vodja restavracije je poklic, ki poleg strokovne izobrazbe zahteva delovne izkušnje v gostinstvu. Ustrezna kombinacija strokovnega znanja in delovnih izkušenj je pravi recept za uspešno kariero na tem področju.

Preglej, katere srednje šole v Sloveniji ponujajo programe na področju gastronomije in gostinstva in poišči pravo zase.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.

Preskoči vrtiljak
Ta vsebina ni na voljo v ruskem jeziku.

Prosimo, obiščite domačo stran ali izberite drug jezik.